Media
Vieno Kekkonen, 90, laulaa enää onnittelulauluja kotonaan – tykkäsi auttaa ihmisiä tanssimaan ja säästyi palvonnalta
90 vuotta täyttänyt Vieno Kekkonen kertoo Helsingin Sanomissa olevansa tyytyvyväinen elämäänsä. Häntä juhlistetaan perjantai-iltana isossa gaalassa.
Vieno Kekkonen on elänyt pitkän, värikkään ja musiikin sävyttämän elämän.
Iskelmälegenda viettää perjantaina (6.9.) isoa merkkipäivää, kun hän täyttää täydet 90 vuotta. Illalla luvassa on juhlagaala Espoon Sellosalissa, missä esiintyvät muun muassa Katri Helena ja Erkki Liikanen.
Gaalan ideoi ja järjestää Katri Helenan miesystävä Tommi Liimatainen, jota Vienokin kiittää kauniisti. Liimatainen oli järjestämässä myös viimekeväistä Paula Koivuniemen kiitos-konserttia.
Vieno soittaa haitaria laulamisen sijaan
Päivänsankari itse ei aio gaalassa laulaa, vaan soittaa kaksirivistä haitaria.
Laulamisen Vieno lopetti vapaaehtoisesti viisi vuotta sitten, 85-vuotiaana. Silloin takana oli jo yli 65 vuotta laulamista; aloittihan Vieno esiintymiset jo varhaisessa teini-iässä.
”En ole sen jälkeen laulanut kuin kotona onnittelulauluja, enkä ole kaivannut keikoille. Olen nauttinut siitä, kun ei tarvitse lähteä minnekään, ja saan viettää aikaa perheen ja lastenlasten kanssa”, Vieno kertoo Helsingin Sanomissa.
Hänen perheeseensä kuuluu aviomies Eero Sauri, 86, tyttäret Elina ja Eeva sekä neljä lastenlasta Atte, Masi, Timi ja Essi.
Vieno ja Eero asuvat omakotitalossa Helsingin Oulunkylässä ja nauttivat eläkeläisparin elämästä.
”Olen sanonut, että sitten minä olen vanha, kun en enää pysty pesemään ikkunoita”, ikkunanpesua rakastava Vieno on nauranut.
Lue myös: Vieno Kekkonen, 89, suostuu vanhaksi vasta, kun ei pysty ikkunoita pesemään
Spede paimensi Vienoa keikoille
Savolaistyöttö oli yksi 1950-luvun esille nostamista merkittävistä naislaulajista. Vieno nousi pinnalle Annikki Tähden ja Brita Koivusen vanavedessä ja lauloi muun muassa klassikkohitit La Strada, Preerian keltainen ruusu, Kesäyö, Uska dara ja Ei koskaan sunnuntaisin.
Teatterikoulun 1950-luvulla käynyt Vieno näytteli myös valkokankaalla muun muassa elokuvissa Hilmanpäivät ja Isän vanha ja uusi.
Vieno muistelee Hesarin synttärihaastattelussa, kuinka hän tutustui Kuopiossa erääseen Pertti ”Spede” Pasaseen. Pasanenkin muutti töiden perässä 1950-luvulla Helsinkiin ja pyysi Vienoa keikoille.
Spede myös kehotti Vienoa menemään koelauluun, joka johti levytyssopimukseen. Kekkosen levylaulajaura lähti käyntiin Fazerilla Toivo Kärjen ohjauksessa.
”Autoimme ihmisiä tanssimaan ja löytämään kavereita, koska sitä varten he tulivat tansseihin, kun ei ollut mahdollisuutta muuten”, Kekkonen sanoo Hesarissa.
”Ei meitä kukaan palvonut, ja on mielestäni ihan ihmeellistä, kun tuhansia ihmisiä tulee hurraamaan ja palvomaan yhtä tai kahta laulajatähteä. Siltä olen säästynyt.”
Vieno Kekkonen sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1995. Lisäksi hänelle myönnettiin director cantus -arvonimi vuonna 2006, Sotainvalidien ansioristi vuonna 2011 ja Kullervo Linna -palkinto vuonna 2014.