Uutiset
Jussi Raittinen, 80, on sananmuunnosten mestari – viljelee yhä pehmeitä jäniksiä
80 vuotta täyttävä Jussi Raittinen ihmettelee, että on ylipäätään hengissä. Lue sananmuunnoksia rakastavan muusikkolegendan kuulumiset!
Jussi Raittinen viettää perjantaina (15.9.) isoa juhlapäivää, sillä suomalaisen rock- ja iskelmämusiikin pioneeri täyttää 80 vuotta.
Helsingin Kruunuhaassa liki 50 vuotta asunut muusikko on yhä iskussa. Jussilta ilmestyi juhlan kunniaksi juuri Rokaten tieni meen -levy.
”Kyllähän se tuntuu tavallaan hyvältä, että tähän asti on päässyt. On se aika ihme, että olen vielä hengissä. Kiitän siitä vaimoani Caritaa ja nykyaikaista lääketiedettä”, Raittinen toteaa Aamuposti-lehden haastattelussa.
”Tämä kuitenkin on yksi merkkipaalu ja tästä sitten jatketaan vähän iisimmin.”
Lue myös: Aivoverenvuodosta toipunut Heikki Hietamies, 90, risti rollaattorinsa Arvoksi
Isot juhlat Helsingin Kulttuuritalolla
Jussi Raittisen tie muusikkona on ollut pitkä ja polveikas. Hänen ensimmäinen levytyksensä Banjo Boy ilmestyi vuonna 1960. Kaikkiaan Jussi on levyttänyt kymmeniä albumeja ja yhteensä noin 600 laulua.
Jussi on johtanut yhdessä veljensä Eero Raittisen, 78, kanssa perustamaansa The Boys -yhtyettä vuodesta 1964. The Boysien debyyttialbumi Numero 1 (1965) oli ensimmäinen suomalaisen rockyhtyeen tekemä lp-levy.
”Kirjoitan nimikirjoituksia ja saa ottaa valokuvia”
Yhtye juhlistaa perjantaina 15.9. Helsingin Kulttuuritalolla 60-vuotista uraansa ja samalla Jussin suurta merkkipäivää.
Perheen kanssa ei isompia synttärijuhlia ole sen kummemmin tarkoitus viettää, vaan kansanmiehenä Jussi juhlii yleisönsä kanssa.
”Menen sinne aulaan ja kirjoitan levyihin nimikirjoituksia ja saa ottaa valokuvia.”
Jussi teki Suomen ensimmäisen sananmuunnoslevyn
Musiikin lisäksi yksi harrastus on ylitse muiden: Jussi rakastaa sananmuunnoksia. Niitä hän on vääntänyt jo vuosikymmenten ajan. Sanojen alkujen keskinäiseen vaihtamiseen perustuva sanaleikkihän on vanhaa huvia, jonka tuloksena on usemmiten hauskoja kaksimielisiäkin ilmaisuja.
Raittinen hioi tämän ilmaisumuodon huippuunsa vuonna 1971, jolloin Love Records julkaisi Levynhävittäjät-yhtyeen lp-levyn nimeltä Lokki kivellä. Raittisen ja Eero Luparin ja Seppo Paakkunaisen käsialaa oleva levy on Suomen ensimmäinen sananmuunnosalbumi.
Silli Kurkus, Allun piirteet, Kuiskaava rallijenkka…
Huumorimielessä tehty julkaisu pitää sisällään muun muassa kappaleet Pehmeät jänikset, Silli Kurkus, Allun piirteet, Kuiskaava rallijenkka sekä Olli Kujasen seikkailut.
”Silloinkaan tämä ei ollut uusi tapa leikkiä sanoilla, vaan teekkarit harjoittivat sananmuunnoksia jo 1940-luvulla. Niiden avulla voi laulaa sellaistakin, mitä muuten ei voisi suoraan lausua ääneen”, Jussi on kertonut.
Iskelmämusiikissakin Jussi on pärjännyt. Esimeriksi vuonna 1974 Jussi & The Boys -yhtye voitti Syksyn Sävelen kappaleella Metsämökin tonttu.
Topi Sorsakosken nimi keksittiin Jussin keikkabussissa
Jussi on saanut mittavalla urallaan lukuisia kunnianosoituksia.
Lista on pitkä: Muusikkojen liiton kultainen ansiomerkki, Musiikkiteollisuuden Industry Awards -palkinto, Erikois-Emma, Prix Elvis -kunniamaininta.
Jussille on myönnetty myös valtion taiteilijaeläke 2014 ja Pro Finlandia -mitali 2016 ja Helsingin kaupungin kultainen ansiomitali 2014. Lisäksi hänet on palkittu Vuoden taksinkäyttäjänä 1999 ja Stadin kundi -tittelillä vuonna 2014.
Lue myös: Topi Sorsakoski täyttäisi 70 vuotta – syöpään kuolleen legendan muistoa kunnioitetaan Kermankoskella
Ja onpa Pekka Tammilehdon taiteilijanimen eli Topi Sorsakosken syntyminenkin tapahtunut The Boysin keikkamatkoilla. Pekka soitti The Boysissa kitaraa basistiveljensä Antti Tammilehdon kanssa.
”Pekka sai nimensä nimenomaan sen takia, kun se kertoi tarinaa kuvitteellisesta hanuriorkesterinjohtaja Topi Sorsakoskesta ja sen seikkailuista Pohjanmaalla”, Jussi on muistellut.