Ota yhteyttä

Uutiset

Meri-Lapissa vaikuttava Mira Sunnari palkittiin Keksi-kuksalla: ”Oli kyyneleissä pitelemistä”

Tangokuningatar 2001 Mira Sunnari sai Keksi-musiikkipalkinnon. Lue Miran kuulumiset!

Julkaistu

@

Mira Kunnari. Kuva: Arto Junttila / Väylän Pyörre.

Monipuolinen laulun ammattilainen ja vuoden 2001 tangokuningatar Mira Sunnari on saanut vuoden 2022 KEKSI-musiikkipalkinnon. Torniolaisen nettijulkaisu Väylän Pyörteen eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa koottu raati valitsi jo yhdeksännen kerran
KEKSI-musiikkipalkinnon saajan.

”Voi pyhä jyshäys, mikä ylläri tänään! Olen sanaton! Kiitos, tämä on todella suuri kunnia”, Mira kiittelee palkinnosta.

”Oli siinä kyyneleissä pitelemistä kun h-hetki valkeni. Nyt voipi vapaasti tirauttaa. Sain elämäni ensimmäisen kuksankin kaiverruksineen. Ja jotta olisi mahdollisimman suloinen ylläri, niin kirsikkana kaiken päällä kuksan sisällä oli vielä ihanat lappiaiheiset taikakivet.”

Mira ilahduttaa ja viihdyttää merilappilaisia

Viime aikoina torniolainen Mira, 46, on tuonut valoa ja iloa etenkin merilappilaisten elämään. Häntä on kuultu muun muassa laulamassa Jukka Virtasen sanoituksia Punaisten Delffiinien kanssa Kemissä ja esittämässä  konserteissa molemmin puolin Tornionlaaksoa Arto Tiesmaan säveltämää ja päivittämää ikivihreää Keksin laulua, joka kertoo jäänlähdöstä Tornionjoessa vuonna 1677.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta, kun Mira valittiin tangokuningattareksi. Valtakunnallisesti hän oli mukana tangoaatelisten muutamissa yhteisissä televisioiduissa riennoissa ja konserteissa, mutta korona määritti pitkälle tekemiset. Sade-single  julkaistiin, ja se sai hyvin huomiota ja ensisoittonsa Tarja Närhin Iskelmäradiossa.

Mainos

Onnistunut oli myös hänen aluevaltauksensa mainoskasvona ja Kari Lumikeron juontajaparina kotikaupunkinsa Tornion 400-vuotisjuhlinnassa.  

Mira laulukisasi Ruotsissa vain 6-vuotiaana

Kemimaalla elokuussa 1976 syntynyt Mira muutti vanhempiensa mukana jo puolivuotiaana Ruotsiin. Hän ehti asua Uumajassa, Luulajassa ja Piteåssa. Tuolla reissulla hän osallistui ensimmäisiin laulukilpailuihinsa 6-vuotiaana eli  tasan 40 vuotta sitten  ja tuli toiseksi. Hän lauloi silloin suuresti ihailemansa Carola Häggkvistin menestyshitin Tommy tycker om mig

Tornio tuli Miran kotipaikaksi kaksi vuotta myöhemmin,  ja sitä se on yhä. Lapsena hän haaveili tulevansa astronautiksi tai poliisiksi. Jossain vaiheessa myös rokkitähdeksi Japaniin, mutta musiikkia hän ajatteli vain harrastuksena.

”Haaveilin tulevani astronautiksi, rokkitähdeksi Japaniin tai poliisiksi” –Mira Sunnari muistelee lapsuuttaan

Mainos

Laulu sai kuitenkin pian Miran päähuomion, ja hän lauloi muun muassa Selestina- ja Toivolan nuorisokuoroissa ja sai esiintymiskokemusta. 

Miran kiinnostus siirtyi rockista enemmän poppiin 17- vuotiaana, jolloin omia lauluja syntyi kasapäin. Kyvyilleen hän sai vahvistusta osallistuttuaan lokakuussa 1995 Kemin kaupunginorkesterin järjestämään iskelmäkilpailuun, jonka voitti. Samana vuonna hän julkaisi Miranda-nimellä ensimmäisen omakustanne-singlensä Naura vaan/ Mitä jää.

Miran ammatinvalinta vahvistui kuitenkin vasta legendaarisen Dannyn taustalaulajana. Ensi kerran hän tapasi Dannyn 1996, kun tämä oli luennoimassa Torniossa Show must go on – koulutuksen yhteydessä. Iso D nappasi Miran, Johanna Pakosen ja Susanna Heikin Läpi harmaan kiven -konserttikiertueelleen. Myöhemmin Mira pääsi myös D-tiimin mukana esiintymismatkalle Kiinaan. 

Mira Sunnari nauttii elämästään Torniossa.
Erkki Räsänen ja Mira Sunnari ovat vuoden 2001 tangoninkaalliset.

Tangokisaan osallistuminen oli päähänpisto

Miran ääni on monessa kisassa hyväksi havaittu. Iskelmän Suomen Mestari hänestä tuli vuonna 1997 Ikaalisissa.

Jossain  vaiheessa levy-yhtiöt kiinnostuivat lahjakkaasta laulajatytöstä, ja linjan etsiminen alkoi. Audiovox pani liikkeelle parhaat voimat, ja laulunikkareina toimivat Ilkka Vainio ja Pertti Haverinen. Taiteilijanimellä Mirabella hän levytti muutaman sinkun.

Mainos

Sitten aivan ex tempore Mira sai päähänsä osallistua Seinäjoen tangomarkkinoiden tangokuningatar-kilpailun. Hän pärjäsi  ja itsellekin suurena yllätyksenä sijoittui toiselle sijalle.

Tangoprinsessan titteli vuonna 1999 tuntui aluksi Miralle riittävän, sillä se toi mukavasti keikkoja. Välivuoden jälkeen hän päätti kuitenkin yrittää uudelleen. Hän oli käynyt musiikinopettaja Aira Siuruainen-Kalliolan opissa ja oikea laulutekniikka oli löytynyt. Korkeat äänetkin irtosivat helposti ja nyt energiaa vapautui rutkasti itse esiintymiseen.

Kun Mira sitten 2001 valittiin tangokuningattareksi, puhuttiinkin lavasäteilystä ja  -karismasta, jotka olivat pulpahtaneet esiin. Itsevarmuuttakin oli tullut roimasti lisää. Tangokuninkaan tittelin 2001 vei Erkki Räsänen.

Lue myös: Hitsaava tangokuningas Erkki Räsänen avautuu: ”Korkein Miärämies ohjaa minua”

Samana syksynä Mira osallistui vielä Syksyn Sävelen finaaliin kappaleella Tuli mies joka vei.

Mainos

Teatterin maailmakin imaisi mukaansa

Vuosien varrella Mira on ehtinyt laulaa monenlaista. Hän on sanonut saavansa kaikesta tekemisestä lisäinspiraatiota ja -oppia omaan laulajan uraansa. Pohjoisessa Mira muistetaan myös muun muassa metalliyhtye-projektistaan Cover `Em Up, joka jäi turhan lyhyeksi potentiaalista huolimatta.

Kuningatarvuoden jälkeenkin Mira Sunnari teki keikkaa pohjoisesta käsin, mutta muitakin töitä. Nuorisotyönohjaajan pesti Kolarissa vei hänet teatterin maailmaan.

Häntä pyydettiin  mukaan vähän laulamaan Sieppijärven kesäteatteriin, ja kohta hän debytoi yhdessä päärooleista ja kysyntää riitti myös Torniossa.

Vuosi 2015 oli Miralle tärkeä vuosi.  Hän julkaisi ensimmäisen oman albuminsa Lumo Seinäjoen Tangomarkkinoilla, jonka kappaleista suurin osa  oli  Miran itsensä kirjoittamia. Hän debytoi myös Ylläksellä käsikirjoittamallaan evakkonäytelmällä Kylmän jäljet, jonka ohjasi Rovaniemen Teatterin näyttelijä-ohjaaja Johanna Virsunen.

Mainos

Verified by MonsterInsights